Technologia liofilizacji

Liofilizacja – w chwili obecnej najbardziej popularna metoda utrwalania żywności.

 

Proces polega na usuwaniu wody z zamrożonego materiału na drodze sublimacji lodu, tzn. bezpośredniego jego przejścia w stan pary, z pominięciem stanu ciekłego. Suszenie sublimacyjne prowadzi się pod znacznie obniżonym ciśnieniem.

 

Proces liofilizacji jest złożony i wieloetapowy. Rozpoczyna się od wstępnego zamrożenia materiału pod ciśnieniem atmosferycznym, następnie prowadzona jest próżniowa sublimacja lodu oraz dosuszanie materiału do żądanej wilgotności końcowej. Jest do tzw. suszenie desporpcyjne polegające na ogrzaniu produktu i prowadzi do usunięcia wody związanej chemicznie, która nie uległa zamrożeniu.

 

Produkowane przez nas liofilizaty w znacznej części pochodzą z produkowanych przez nas wysokiej jakości mrożonek. Gwarantuje to 100 % śladowania od pola i doskonałą jakość finalnego produktu.

Zalety procesu liofilizacji

Produkty liofilizowane
zachowują naturalny smak, zapach i kolor, nie tracąc tym samym wartości odżywczych

Nie zwierają
żadnych substancji konserwujących

Wyeliminowanie wody
z surowca pozwoliło na znaczne ograniczenie rozwoju drobnoustrojów i bakterii

Produkty liofilizowane
są lekkie, posiadają długie terminy przydatności do spożycia, co przyczynia się do łatwego ich transportowania

Zastosowanie procesu liofilizacji

Liofilizacja znalazła szerokie zastosowanie w obróbce żywności, ale nie tylko. Na szeroką skalę wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym przy produkcji szczepionek, przechowywania surowic, antybiotyków i hormonów.

 

Uniwersalność technologii pozwoliła również na zastosowanie procesu w przemyśle kosmetycznym, technologii drewna i archeologii.

 

Najszerzej liofilizację wykorzystuje się do produkcji: suszonych owoców, warzyw i ziół, czy kawy rozpuszczalnej i przypraw oraz składników do gotowych dań, w tym suszu mięsnego.